Pálava – charakteristika vína

Křížením získala Pálava po svých genetických předcích přednosti Tramínu červeného i Müller Thurgau. Je aromatická, mohutná, kořenitá po tramínových odrůdách a zároveň svěží, ale bez hořké dochuti typické pro Müller Thurgau.

Vyzrálé hrozny vyšších jakostí nabízejí vysoce extraktivní bílé víno, plné, sladké chutí a to přes nízký podíl zbytkového cukru.

Stejně tak aromatičnost Pálavy dává vinaři možnost volit z více technologických postupů a možností jak vyrobit svěží, dobře pitelné jakostní víno s nižším přívlastkem, tak i vína mohutnější, plnější s výraznějším aroma, třeba i s vyšším obsahem zbytkového cukru a potenciálem pro střednědobou archivaci.

Pálava je bílé víno zlatožluté barvy, má výraznou vůni Tramínu, plné, kořenité, harmonické tělo a příjemnou kyselinu. Po Tramínu cítíme růže s vanilkovými tóny, muškát a koření. Chuť je plná, harmonická, s tóny hřebíčku, medu, vanilky, zralého ovoce a s dlouhotrvající dochutí.